החיים – חלק ב'

וולטר קירן (Walter Kirn) הוא הבנאדם שבילה כמה שבועות בשדות תעופה כדי לכתוב את הכתבה הזאת ל-GQ, כתבה שמצליחה בעיניי לזקק בצורה מופלאה פלח מסויים של גבריות ולהסביר מאיפה הוא מגיע ולאן הוא הולך. תרבות שלמה שאין לי גישה אליה, תרבות של גברים במועדוני נוסעים מתמידים, שחיים באוויר, משתכרים מאלכוהול בחינם, ומחוברים תמיד לסלולרי ולמחשב שלהם. הכתבה פורסמה לראשונה בשנת 2000, מה שהופך אותה למופלאה עוד יותר, משום שהעשור ומשהו שחלף מאז שינה לא רק את זמינות המידע אלא גם את האופן שבו כתבים במגזיני גברים חושבים וכותבים על קפיטליזם פרוע, והשינוי הזה משתקף היטב בכתבה. קירן גם כתב ספר בעקבות הכתבה: Up in the air, שאפילו עשו ממנו סרט.

הכתבה ארוכה מדי בשביל הפורמט הלא כל כך נוח לקריאה פה. אז חילקתי לשניים.

חלק א'.

החיים

"הייתי אמור לטוס לבוסטון היום. ואז זה שונה ליום שישי", אומר אריק הורן, מנהל פרוייקטים בחברת אינטרנט שאת טבעה המדוייק הוא מתקשה להסביר, ואת הלקוח המרכזי שלה, יצרנית רכב גדולה, הוא מותיר אנונימי, מפחד שמא האויב יקפוץ עליו. "כמובן שהזמנתי חדר ביום חמישי. ואז הם אמרו שהפגישה בדטרויט. נאלצתי לבטל את החדר שלי בבוסטון ולהזמין חדר בדטרויט, אבל המלון שבו אני ישן בדרך כלל בתפוסה מלאה. אז נאלצתי להזמין מכונית משום ששדה התעופה רחוק כל כך מהעיר". לפעמים, אומר אריק, הוא חוצה את המדינה בשביל פגישה של שעתיים, ואז טס הביתה באותו לילה.
עד כמה שאדם שרוצה להישאר חלק מההומו סאפיינס ולא להיהפך להיבריד ביוני מסיליקון יכול לעשות זאת, אריק התרגל ל"חיים". הוא שייך לרשת ארצית של מכוני כושר, כך שהוא יכול לתחזק את הטורסו השרירי שלו בכל מקום בו הוא נמצא. הוא משלים את הארוחות המזדמנות שלו בחטיפי אנרגיה, שאותם הוא מזמין מהמחשב הנייד שלו מחברה ששולחת אותם באמצעות פדקס לכל מקום בו הוא נמצא. הוא שותה הרבה מים כדי לא להתייבש ושומר על המשקל שלו בעזרת הסרת הלחמניות מהכריכים שמחלקים במטוסים.
אריק יושב זקוף לחלוטין בכורסא שלו ומורה לחבר צוות שלו לבדוק את המסכים, ואז דן בהבטחה הגדולה שטמונה במסחר אלקטרוני; הוא בטוח בעצמו ומתנהג כצוער, חייל בספינת הדגל. הוא מהווה גם תזכורת חיה לרעיון כי בחורים צעירים מתרככים ומתרשלים בתקופת שלום. האינסטינקט החייתי בזכרים אמריקניים בריאים תמיד קיים; הוא לא יכול להיכבות, רק להיות מכוון למטרה חדשה. ייתכן שזו הסיבה לכך שמדינות אחרות פוחדות מאיתנו בתקופות רגיעה, כאשר הבחורים שלנו מגיעים לחוף ובאמתחתם טלפונים סלולריים במקום רימונים.
האתגר של אריק הוא ללמד את אהובתו בחזית הביתית להתרגל אליו. בגיל 33 הוא ארוס טרי, אבל שיחה על מערכת היחסים מקדירה את פרצופו הזורח. "כאשר בת הזוג שלך לא נוסעת למחייתה", הוא אומר, "קשה לה להבין שכאשר אינך נמצא, אתה עובד. שמירה על הקשר מקשה על הדברים".
צ'אד שמידט, בן 24, הוא חבר בצוות של אריק. הוא מעצב גרפי באינטרנט, בוגר קורנל, בעל הבעה גיקית יחידה ושיער משוחרר מאופנה ומסטייל בסגנון ביל גייטס. "חברה? אני תמיד מחפש", הוא אומר קצרות. "זה קשה. זה ממש קשה". יש לו חבר שטס הרבה כמוהו ומתחיל עם בחורה בכל נמל, אבל לו אין מזל. הוא צריך להמשיך לנסות; ממה ששמעתי במועדון בימים האחרונים, נוסעים מתמידים יכולים להיות חבורה מלאת חיים. הם תמיד מוכנים למפגש זריז במלון החביב עליהם ברשת מריוט. אפשר לדמיין אותם במיטה מתחת לציורים גרועים, תמונות מערוץ פורנו רך בתשלום מרצדות מולם, והיין מתקרר לצידם בשמפניירה מפלסטיק. היום חיים, מחר מתים. או נתקעים באוקסנארד, בלי מכונית שכורה.
הצעידה בצבא המחשבים הניידים של אמריקה גבתה מצ'אד מחיר פיזי.
"מטוסים הם כלי קינון של חיידקים ומחלות. פעם הייתי חולה הרבה", הוא אומר. ויותר מכך: "פיתחתי בעיות צוואר משום שישנתי עם הסנטר על החזה במטוסים ומהתבוננות מטה אל מסך המחשב הנייד שלי. עכשיו אני צריך להמשיך ולקבל טיפול פיזי". אבל מלבד הכאבים שלו ומחוסר בחיים חברתיים מחוץ לצוות שלו, הוא אומר שהתרגל לחיים במדים. הוא טוען כי הוא אפילו מצא שלווה דמוית זן בהודאה כי הוא חסר אונים אל מול מטרדי הנסיעה. "כאשר אנחנו במיאמי או משהו, אני אומר פשוט תביאו אותי מערבה. אני אגיע הביתה בסופו של דבר".
צ'אד מכנה זאת "חיים במהירות העסק". אבל במקום לשנוא את הקצב שמכתיבים אריק והחברה שלו, הוא אסיר תודה על כך שלמד לבחון את הגבולות שלו. ויש גם את עניין הכסף. צ'אד מוציא תיקיית קרטון מטויוטה ומראה לי את ג'יפ החלומות שהוא מקווה לרכוש, מסמן את האפשרויות המועדפות עליו כאילו הוא מתאר את האישה האידיאלית שהוא נוטר לעצמו על כי לא פגש. "אני מחכה שהמניה שלנו תגיע לחמישים כדי שאוכל לקנות אותו", הוא אומר. הוא נשמע מעט עגום בנוגע לתקווה הזעירה הזאת, חלקית בשל הנאסד"ק הצונח וחלקית משום שהוא יודע שעם לוח הזמנים שלו, כמעט לא יזדמן לו לנהוג ברכב. הטויוטה היא כמו נקודות הנוסע המתמיד: תמריץ כמעט דמיוני.
החיים במהירות העסק שינו את צ'אד ולפעמים הוא תוהה האם השינוי הוא לטובה. "אלן גרינספן מדבר על שיעורי ריבית מחר. לפני שנתיים אם הייתי חושב שאני אתעניין בזה, הייתי קופץ מהחלון". הוא מניח את ידיו על הילקוט הארגונומי שבו הוא סוחב את הציוד האלקטרוני שלו. "בסופו של דבר אני אתחתן ואוליד ילדים ואקנה מיני-וואן. גדלתי בעיר פרברים בקליפורניה. אני אוהב את הסביבה הזאת".
אבל ברכת העיר הקטנה תצטרך לחכות. הגשם והשלג מפסיקים והגיע הזמן לדהור, אומר אריק, ועובד למצב לחימה. צ'אד תולה על התרמיל על כתפו, מותח את הצוואר התפוס שלו. היה נכון, חבר מרינס.
אבל האם זה שווה את זה? אם מסתכלים מסביב במועדון בזמן שמזג האוויר מתבהר והגברים מתחילים לנוע שוב, מרימים מזוודות מסמכים כמו מצנחים ומבריחים כמה לגימות אחרונות של קפה שחור, אפשר לתהות אם קיימת אסטרטגיית מנוסה מהקרב הזה. בחורים נשחקים, נחים וקופצים בחזרה פנימה. השיבה הביתה נדחית לנצח. האם ירקדו אי פעם ריקוד ברחובות? האם תתקיים עבורם תהלוכה שמחה בכיכר טיימס? גברים עבדו קשה גם בשנות החמישים, אבל המטרה הייתה מרטיני על המרפסת בסוף היום או טיול קמפינג בסוף השבוע. לצבאות השטיח האדום יש מטרות אחרות, ולא ברור האם הגשמת המטרות תפנה עבורם זמן לצליית סטייק או זריקת כדור עם הילדים. לא משנה באיזו תדירות יושב הראש גרינספן מעלה את שיעורי הריבית, אפילו הוא לא יוכל להכריח את נערי המטוסים להאט, להניח למרדף אחר נקודות נוספות במועדון הנוסע המתמיד.
כאשר מנסים להסביר את הכלכלה הבוערת של המדינה, האשם והקרדיט מונחים בדרך כלל בפתחן של מניות הטכנולוגיה מרקיעות השחקים ושל האינטרנט. אני, אני תוהה אם זו לא אשמתן של חברות התעופה. אולי הן אלו שהציתו את הגפרור. אולי תכניות הנאמנות שלהן גרמו למהומה. אחרי הכל, אדם יכול לצבור מספיק כסף, אבל לעולם לא יצבור מספיק נקודות במועדון הנוסע המתמיד.

At last, got my Silver level on British Airways 'Executive Club' (תמונה: rutthenut)

ווילי לומן עמד מול העולם כשברשותו משחת נעליים וחיוך בלבד. ב"מועדון השטיח האדום" הגברים מצויידים טוב יותר לחיי סוכני מכירות שנוסעים ללא הרף. מלבד ציוד ההיי-טק שהם גוררים איתם, יש להם כרטיסים.
קרייג סטורי מחזיק ספר מיוחד, סוג של אלבום תמונות, עבור כל הכרטיסים שלו. הם ממוסגרים בכיסי פלסטיק, עשרות מהם, זהב וכסף ופלטיניום ויהלום, ומזכים אותו במיילים של מריוט, בשירות VIP בדלפקי השכרת רכב, בשדרוג למחלקה ראשונה בחברת תעופה אחרי חברת תעופה. הכרטיסים הם סמלי אצולה לדרגתו של קרייג, ויום אחד, כאשר הילידם שלו ישאלו אותו מה הוא עשה במלחמה למען שגשוג עולמי, הוא יוציא את המדליות ויניח אותן על המיטה באותו אופן שבו מוציא חייל בדימוס את קופסת המדליות שלו. וזכיתי בזה כי טסתי יונייטד אידליינס יום כן יום לא במשך שבע שנים…
קרייג, בלונדיני רחב כתפיים שכולו לחיצת יד איתנה ושיניים לבנות, הוא סוג של דובר מלא התפעלות המוכר מפרסומות בכבלים מאוחר בלילה. יש לו חברה משל עצמו, Pure Water Technology, והוא נשבע שבועת דם נגד חיידקים, מתכות כבדות ומזהמים אחרים, שלתחושתו מזהמים לאט לאט את אמריקה. כאשר הוא מדבר על מכשירים לסינון המים שהוא מתקין במפעלים ובבתי חולים, הוא מתייחס לחיידים כ"יחידות יוצרות מושבה" (CFU) ומזהיר אותי מפני שתיים מים מכדי המים במשרד.
היום קרייג נוסע הביתה לאיידהו, אחרי שביקר בקולומובוס אוהיו, שם מייצרים את יחידות הסינון שלו. באיידהו גרים אשתו והילדים ושם הוא מתרועע עם השכן מארק פרומן ("הוא בהחלט יכול לשתות בירה!" אומר קרייג), אבל הבית הרוחני שלו נמצא כאן: ספת עור נוחה במועדון, מוקף בידי נוסעים מתמידים שעמוד השדרה שלהם עוות בידי מושבים שאפשר להשעין והעיניים שלהם מהבהבות מטיקרים של מניות. למעשה, קרייג אפילו לא מוכרח להיות כאן. הוא הרוויח מספיק כסף כדי לפרוש מהמחלקה הראשונה, בעת שמכר מכלים לזריקת כימיקלים ששימשו לחיטוא מיקרוצ'יפים. הוא נמצא כאן משום שכאשר ניסה לעזוב את "החיים", הוא לא הצליח להאט, הוא לא יכול להפסיק את ההמולה. אחת הדרכים להתמודד עם דחק פוסט טראומתי היא לחזור לשירות.
קרייג אוהב להרגיש כי הזמן שבו הפסיק לטוס העניק לו מעט פרספקטיבה. הוא מהנהן לכיוון שולחן ישיבות בו איש צעיר מדבר בדיבורית – הוא נראה מעט סכיזופרני בעודו פונה אל האוויר הריק – ובו זמנית מציץ במחשב הנייד שלו. "אני רואה את האנשים האלו ואני חושב, זה מצב הרוח בו הייתי שרוי. אתה מתחיל להאיץ. אתה ממשיך, ממשיך, ממשיך, עשרים וארבע שעות ביממה. אתה בונה את עצמך לשיגעון הזה". קרייג מוזג בירה מבקבוק לכוס וצופה בקצף נעלם בזמן שהוא מהרהר. "טיילתי בכל רחבי ארצות-הברית והעולם, אבל אני מרגיש שלא ראיתי הרבה. ידעתי כי הגיע הזמן לעזוב כאשר הלכתי דרך שדה תעופה וחשבתי שאני מכיר שם את כולם".
ההתגלות הזאת התאדתה מהר מאד, כמובן. "לא ידעתי מה לעשות עם עצמי. אתה לא מבין עד כמה אתה מאיץ", אומר קרייג. כאילו כדי להוכיח את העניין, הוא פוצח בעוד נאום מכירות, ומלהיב אותי על מכשיר שהוא המציא – ממריץ בריאות – שפועל על שתי סוללות D ואיכשהו מחסל חיידקים ווירוסים באמצעות התאמת השדה החשמלי של הגוף. זה הולך לשנות את הרפואה המודרנית, אומר קרייג, והוא לא יכול לחכות לרגע שבו ייצא לדרך כדי לקדם את המכשיר.
הוא מציץ בשעונו; טיסת ההמשך שלו אמורה לנחות. ההזדמנות לשוחח על המוצרים שלו משמחת אותו, הוא אומר, והוא החמיץ את טיסת הבוקר המתוכננת שלו. אני שואל אותו מדוע הוא החמיץ אותה. טעות טפשית, הוא אומר. כאשר הוא נחת בדנבר לפני שעתיים, הדיילת טעתה כשאמרה לו מה השעה המקומית.
"מועדון השטיח האדום" חצי ריק. נהיה מאוחר. כמה נוסעים מתמידים בודדים מתאספים על הבר, נאנחים ומתופפים באצבעותיהם כאשר המשקאות נמזגים. בניגוד לטרקלינים אחרים של חברות תעופה, המועדון הזה גובה מחבריו תשלום על משקאות אלכוהוליים, ורק לעתים רחוקות מחמיצים הנוסעים הזדמנות להתלונן  על כך לדניס, אחד מהברמנים הוותיקים במועדון.
דניס הוא אלוף בכל הנוגע לספיגת שטויות מחיילים אזרחיים שבנות הזוג שלהם שונאות אותם משום שהחמיצו משחק כדורגל של הילד, שהמפקדים שלהם עויינים אליהם בשל עקומת המכירה שלא עולה, שהחוליות שלהם מתפוקקות כמו פצפוצי אורז כאשר הם מתיישבים ושהנחמה הגדולה ביותר תמורת כל העצב הזה הוא תואר שטחי של "טופ פלטינה". אי אפשר לעבוד עליו.
"בחור אחד אוכל על הבר, ואני אומר 'מצטער, אי אפשר לאכול כאן', והוא אומר 'היי, אני טס 50 אלף מיילים בשנה', וכמעט אמרתי 'מעניין לי את התחת'". אפילו סלבס לא מצליחים לסובב את ראשו של דניס, והוא שירת כמה מהאגדות כמו ווין ניוטון ודיאנה רוס. "הדבר היחיד שמרשים אותי הוא גודל", הוא אומר. "כאשר דיוויד רובינסון יושב בכיסאות העור האלו, הברכיים שלו מקבילות לכתפיים שלו".
העולם שרואה דניס מאחורי הבא הוא מבוהל, באיחור כרוני ומשגשג. נוסעי הטופ פלטינה מצליחים לצוד למרות התלונות שלהם על מחירי הבאדוויזר. הם מביטים דרך דניס ב-CNBC וקופצים את אגרופיהם כאשר מניית סיסקו מגיעה לגבהים חדשים. הם שחצנים. הם מטורפים. כמו הילד מסן פרנסיסקו שהגיע לכאן היום כי למכור תוכנות אבטחה לקונצרן האינטרנט של דנבר. הסטרט-אפ שלו יונפק בקרוב, והוא לא יכול לחכות. או הבחור המבוגר יותר, טיפוס היפי מזדקן שמתמחה במשהו שנקרא רשתות אלחוטיות, עוזב את אינטל אחרי שהפך למולטימיליונר וקופץ ישר לפרוייקט סודי חדש. הגרוע ביותר היה הבחור עם מידע סודי על מניה – Monster.com – ששאל את דניס לאחר שבועות אם אכן קנה אותה. דניס לא עשה זאת. המניה הכפילה את ערכה. לעזאזל.
דניס, אדם במחצית שנות החמישים לחייו שדואג לפנסיה שלו, מרגיש קצת נטוש לעתים. הוא מוקף בפעילות גועשת, והוא עומד שם, בחור שמבלה את סופי השבוע שלו בסידור כדורי באולינג במסילות כהשלמת הכנסה. הוא מניח שיש לו עוד עשר שנים כדי לצבור את הכסף שלו, אז הוא פוקח אזניים במועדון בחיפוש אחר עצת השקעות. הטקטיקה לא כל כך מוצלחת. הוא שמע על ביוטק, קנה קצת מניות, והן צנחו. "אתה יודע מה חולה?" הוא אומר. "השקעתי כסף במניית בלו צ'יפ, משכתי אותו משום שהמניה לא זזה, והשקעתי אותו בנאסד"ק. עכשיו גם זה ירד".
הוא מנגב כוס. בחור גדול מופיע, מניח את טלפון הנוקיה שלו על הבר ואת נרתיק המחשב הנייד שלו על הכיסא הסמוך. הוא מתלונן על טיסת המשך מוחמצת לבוסטון, פותח את הארנק שלו ומוציא אמריקן אקספרס פלטיניום.
"מצטער", אומר דניס, "אנחנו לא יכולים לחייב כרטיסי אשראי היום". הנוסע טופ פלטינה נאנח ומגיש שטר חדש ופריך של מאה דולר.
"אתה יודע, המועדונים האחרים שלי לא גובים על משקאות", הוא אומר.
דניס יודע, אבל אני בספק אם הוא מזדהה. הוא רק אזרח. הוא חי חיים פשוטים.
הוא לא חייב למלא אחר הפקודות של האנשים האלה. 

מחשבה 1 על “החיים – חלק ב'”

כתיבת תגובה