אליס לידל. הייתה בת ארבע כשפגשה את צ'רלס לראשונה. הייתה בת 11 כשלורינה לידל, אמא שלה ואשת הדיקן באוקספורד, כתבה לצ'רלס: "אין זה רצוי שתבלה עוד במחיצת משפחתנו".
מה היה באמצע? מלבד ספר הרפתקאות ואלפי צילומים של אליס, איש אינו יודע. צ'רלס, שהקפיד לרשום ביומנו מדי יום, קרע את דפי היומן הסמוכים לתאריך שליחת ההודעה. את המכתבים ששלח לאליס השמידה לורינה.
זירת פשע פוטנציאלי.
CSI זו הסדרה עם הדיאלוגים הגרועים ביותר בעולם. "מה קרה פה?", שואל הורשיו המפקח את הבלש, בעודו עומד בפרופיל למצלמה ומוריד בתנועה אופיינית ותדירה את משקפי השמש מפרצופו המנומש. "זה מה שאני מנסה לברר", עונה השוטרת הבלונדינית בקול מלחשש אך דרמטי, בעודה מתרוממת מרצפת זירת הפשע שזה עתה איבקה כדי למצוא טביעות אצבעות ומניחה את ידיה על מותניה הדקים.
CSI זו סדרה שמבוססת על טכנולוגיה ולכן היא גם מגניבה. השוטרים שם הם לא באמת שוטרים, הם אנשי מעבדה. כל תרכובת חומרים בעולם היא ייחודית, וכל מסטיק שאתה לועס ניתן לזיהוי לפי הטביעות שהותירו השיניים שלך בו. את המסטיק אפשר למצוא אם מזהים סיב בודד של עטיפה של מסטיק עלמה, בחנות בה רכשת מסטיקים לפני חודשיים. את החנות מצאו לפי שביל טביעות אצבעות שעשה המחשב בהתבסס על שגרת היום יום שלך. את שגרת היום יום מצאו לפי היומן הדיגיטלי שלך, שמצוי בתוככי ההארד דיסק שלך, שנהרס בשריפה, אבל שוחזר בעזרת מכשיר חדיש ומהיר, שלעולם יוציא קרן לייזר אדומה.
בסך הכל, זו סדרה דפוקה. רגשות כמובן לא מעניינים שם איש. הם מתמצים בעובדה שלפעמים השוטרת הולכת להתקלח כי היא לחוצה, או בכך שהורשיו, שוב בפרופיל, שוב מוריד את משקפי השמש ומסנן "תשמרי על עצמך, גבירתי. העיקר שתשמרי על עצמך". העלילה תמיד זהה. בחלק של מיאמי יש תמיד מקרה רצח אחד, שמפוענח בסוף הפרק, במקביל להתקדמות נוספת בהרס חייו של הורשיו. בזה של ניו-יורק יש תמיד שני מקרי רצח. שניהם מפוענחים. אלא אם כן ברצח אחד יש מספיק גופות, אז כל השוטרים ביחידה מביאים את הערכות המגניבות שלהם עם החומרים שצובעים דברים בוורוד כדי לפענח את הרצח. שמפוענח, כמובן.
אבל היא עושה דבר אחד מאד ביעילות. היא מתמקדת ברצח ובמציאת הראיות שיובילו לפושע. אין הבדל בין CSI מיאמי ל-CSI ניו-יורק מלבד צורת המשרדים. אין שום תחושה של העיר. אין שום הבדל במקרי הרצח. רוב הצילומים גם ככה נעשים ליד המחשב וחבריו הגאדג'טים המשטרתיים האחרים. בעולם של CSI יש רק משפט אחד נכון: "האמיני בראיות, מליסה (או איך שלא קוראים לה)".
בשם ההתמקדות בראיות מותר להראות הכל. כל סוגי העצמות, הרקמות והחוליים האנושים מישירים מבט למצלמה. הצופה אינו יכול להזדעזע. הוא כעת מצוות החקירה ועליו למצוא את הסדק בעומק 0.003 מילימטר שיסביר לו שעצם הגומד נשברה, דבר שיוביל אותו למסקנה המהירה שהרצח התבצע בזווית של 32 מעלות. כל הצילומים בסדרה מדעיים. כמו השוטרים.
ולכן, היא סדרה מרגיעה. שוטר כבר אינו הטיפוס הדביל שיצמיד אותך לקיר וינסה להוציא ממך הודאה בכוח. הוא לא צריך מכות. הרי יש לו את העתק פי הטבעת שהותרת אחריך כשעשית את צרכיך במסעדה בה בוצע הרצח בליל הרצח.
העולם של CSI הוא עולם מושלם. ראיות + טכנולוגיה = חטא ועונש. מאז ולעולם.
קטי רויפי היא בעלת תואר דוקטור לספרות אנגלית באוניברסיטת פרינסטון. היא גם מחברת הספר "עוד רוחה אותי רודפת". קטי, מספרת לנו כריכת הספר, "ניסתה לדמיין מה התרחש בין צ'רלס לאליס ויצרה דיוקנאות בדויים מהפנטים של השניים: היא, ההופכת לעינינו מילדה סוררת למתבגרת שובת לב, והוא, אדם מבוגר חסר ביטחון עצמי וסובל מגמגום, שהאובססיה שלו אליה כמעט הורסת אותו".
נשמע מרתק, הלא כן? מה באמת קרה בין צ'רלס לאליס? מה חושב אדם בן שלושים וכמה שנמשך לילדה בת 10? לעזאזל, מה חושב אדם שיצר את המפטי דמפטי, את אליס, את הזחל הגחלילי ואת הארנב הממהר? איך למען השם חושב אדם שחשב באי-גיון? מה הקשר בין המוזרויות החברתיות שהיו מנת חלקו של צ'רלס קשישא ובין המפלט שמצא באי-גיון ובמתמטיקה?
אבל זה לא מרתק. אתם יודעים למה? כי קטי היקרה, מהסופרות הצעירות והפרובקטיביות ביותר באמריקה מבטיחה הכריכה, מתייחסת לצ'רלס כמו חשוד בפשע ולאליס כמו קרבן. הוא צילם אותה כמו צועניה. שרוול שמלתה קרוע ונופל מכתפה. הוא ודאי פושע. היא התפשטה מול מצלמתו מרצונה. היא ודאי פיתתה אותו. האם חשה. היא הרגישה בפשע המתרחש לנגד עיניה, אבל לא יכלה לעשות דבר כי לא היו לה ראיות. הוא פושע. הנה, הוא הודה בפני האיש שטיפל בגמגום שלו שהוא חש לעתים רגשות אפלים.
כמו ב-CSI של העולם הויקטוריאני היא מנסה להוליך אותנו בשביל הראיות שהותיר אחריו הפושע מבלי להתכוון. אלא שבניגוד ל-CSI אין לה ראיות. ואין לה טכנולוגיה. החטא, אם היה, בוצע בתחילת המאה הקודמת והיא לא יכולה לגרום לכך שיגזרו על צ'רלס גזר דין מוות. אז עם מה נשארנו? עם הדיאלוגים הגרועים?.
האם צ'רלס דודג'סון היה פדופיל? ובכן, ייתכן. סביר אפילו להניח. אבל את מי זה מעניין? לכי קטי רויפי, את וההכרעה המוסרית הדחופה שלך בחזרה לפרינסטון, ושלחי לפה אדם שיכול באמת לנסות ולענות על השאלה היומרנית: איך חשב לואיס קרול? איך עיבד את הסביבה הויקטוריאנית הלוחצת ואת הילדה הויקטוריאנית המפונקת שעמדה מולו ואת התאוות או אי התאוות שלו לכדי פאקינג מלכת הקלפים עם פלמינגו בידה?
אני, כאמור (כלומר, כאמור בוויכוח קודם), לא בטוח בכלל ש"סביר להניח" שדודג'סון היה פדופיל. כלומר, איני בטוח שהוא היה יותר פדופיל מכפי שהיתה החברה סביבו. תמונות העירום של אליס ודאי שאינן מוכיחות דבר, כמו גם רצונו להינשא לה. עם זאת, ודאי למדי שהוא היה פדופיל במובן המקורי של המילה – אוהב ילדים.
ומלבד זאת, נראה שהסופרת הפרובוקטיבית הנ"ל פשוט ניסתה ליצור את הגרסה הוויקטוריאנית ללוליטה.
אם הסיפור לא טוב, אז זה לא שווה. יכולים למכור לי כל פיקציה כל עוד היא עשויה בכשרון.
טוב, אנחנו לא ננהל את הוויכוח הזה שוב 🙂
כן, זה בדיוק מה שהיא ניסתה לעשות. אבל זה מעצבן שהיא עשתה את זה תוך שימוש בדודג'סון. הייתה יכולה במחילה להמציא לה דמויות פיקטיביות לחלוטין.
לא, אני לא חושבת שהיא מספרת סיפור טוב.
אני חושבת שהיא חושבת שזה שהיא בילתה בספריות אלפמאות שעות כדי לחקור את חיי הדמויות זה מספיק בשביל שייצא לה ספר טוב.
נו, היא דוקטור לספרות. מה כבר אפשר לצפות מהם?
כן, אבל אז זה לא יהיה מקורי 🙂
את באמת חושבת שהשאלה היומרנית מהפסקה האחרונה היא מעניינת?
נראה לי שאני תמיד אעדיף לקרוא שוב את אליס ולא מחקר על הנסיבות שבהן הוא נוצר. גם אם קרול היה פדופיל ויקטוריאני, פדופילים וויקטוריאנים יש (היו) הרבה, ואליס יש רק אחד.
למה זו לא שאלה מעניינת? כלומר, בהינתן ההנחה שהשואל לא מנסה להרוויח נקודות מציצנות, אלא לאתר את נקודת ההשקה שבין האדם לבין היצירה שלו.
csi באמת סדרה מגעילה, והיא גם משקפת את כל מה שהאמריקאים מחמיצים כשהם מנסים לסדר הכל על ידי שילוב של טכנולוגיה ומוסרנות.
תודה על פוסט מבריק ומהנה.
טוב, אליס מספקת חווית קריאה מסוג איקס, והשאלה היומרנית מספקת חווית ווי. הן לא מוציאות זו את זו כמובן.
וחוץ מזה, ככה חצי בסוד, אף פעם לא ממש אהבתי את אליס. אני בטוחה שזה לא מפתיע אותך. 🙂
את ציד הסנרק הערצתי וקראתי שוב ושוב, אבל אליס. אני לא יודעת. אני בעיקר זוכרת את תחושת "יש שם רובד סמוי שאנשים אחרים מבינים ואני לא" שהיתה לי כשקראתי את אליס לראשונה אי שם בתחילת שנות העשרה שלי.
היי, טכנולוגיה זה טוב. לא ללכלך על טכנולוגיה. 🙂
ותודה על המחמאה.
בוא נגיד ככה: אם פרויד (או מישהו באותו סדר גודל) היה כותב ניתוח אישיותי של קרול לאור אליס, היה מעניין אותי לקרוא. לעומת זאת לצפות בגמדים שמודדים ענק – יש לי דברים יותר מעניינים לעשות בחיים. לקרוא שוב את אליס יכול להיות אחד מהם.
אני אכן לא מופתעת 🙂 ואת בוודאי לא תופתעי לשמוע שזה הספר הכי מפורק בספריה שלי.
וואלה. צודקת לגמרי.
את באמת צופה בCSI או שזה היה רק שימוש לצרכים ספרותיים?
הניתוחים של פרויד על דוסטוייבסקי למשל הם הדבר הכי משעמם ורכילותי בעולם.
בסוף השבוע האחרון היה לי סוף שבוע CSI ב-VOD.
אתה רוצה לצחוק עליי?
אוקיי, אז קל וחומר.
איזו הזיה ערכתית גרמה לתיוג של הסופרת הזאת כ"פרובוקטיבית"? קראתי את הפרק הראשון של הספר וזה החצי דף אינטרנט הכי משעמם ושמרני שקראתי בחיים שלי.
העיקר שבאתר "טקסט" שמים את הספר תחת "ספרות לא בדיונית" כאילו שזה איזה מחקר פסיכולוגי על קרול.
לאן הגענו באמת אם אפשר לשוות לקצ'קיאדה הסופר-רכילותית הזאת איזו הילה של "פרובקטיביות", כאילו שמישהו ירצה לצנזר את הספר כיוון שהוא רומז שקרול שם את הפין שלו במקומות צרים מדי.
זה ספר עקרות בית קלאסי, שגורם לאנשים לחשוב שהם פרובוקטיבים ונועזים אבל בעצם רק מחזק את השמרנות וקיבעון המחשבתי שלהם(כמו הסופר האפגני המעצבן ההוא שכולם קוראים עכשיו).
במחשבה שניה ספרות לא בדיונית זה די זה…
וואלה. לא חשבתי על אספקט הפרובוקטיביות, כי הנחתי שזה סתם דיבור שיווקי ריק, שאפילו מי שכתב אותו לא מאמין בו. כן, פרוזאק קלאסי לעקרות הבית.
וחאלד חוסייני.
אם כל מה שראית בו היה מיאמי וניו-יורק את צריכה לדרוש את הכסף חזרה. אלה רק ספין-אוף'ס עלובים וחלולים מקלישאות של המקור הלאס-וגאסי, שדווקא הצליח לחמוק מכאלו רוב הזמן. בCSI המקורית יש דווקא דיאלוגים שנונים והומור שחור בכמויות, וגם – וזה באמת כבר יותר מכל מה שאפשר לבקש – לפעמים אפילו מתגנבת איזו אובזרבציה מסקרנת על הקיום האנושי, מהסוג שנדיר לראות בתוצרת טלויזיונית אמריקאית. הטיפול שלהם בBDSM באחד הפרקים היה מרענן מהבחינה הזו, או ביריבות בינאישית בעבודה או עם הבוסים, או בהתאהבות חד צדדית של עובדת אל הבוס. ואיך אפשר בלי לאזכר את הפרק הכפול שכתב וביים טרנטינו.
בשביל האמריקאים, וכנראה גם רבים אחרים שצופים בה מחוץ לארה"ב, CSI היא סדרה מנחמת כי היא מראה שחריצות ויושר אינטלקטואלי תמיד משתלמים לבסוף, כשבמציאות אנחנו יודעים שההיפך הוא הנכון…
ואני פשוט מתעבת את הז'אנר ההיסטורי-בדיוני עם אנשים אמיתיים ומוכרים. וגם המשכונים וקדימונים של יצירות בדיוניות בידי מי שאינו המחבר המקורי.
כן, גם בשבילי התועלת העצומה של הסדרה הזו היא העולם המושלם שהיא מציגה. שמלווה תמיד בבוהק הלבן של המעבדה. זו ללא ספק סדרה בחלוק מעבדה.
בכלל לא ידעתי שיש CSI לאס וגאס. אני אקח מהאוזן.
כן, וכיוון שבמקור היתה רק אחת הציון הגיאוגרפי לא נכלל בשם. ברוקהיימר, ממזר חמדן.